Promocija romana "Nijemi krik" PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 26.12. u Kewserovim prostorijama na Marijin Dvoru održana je promocija romana "Nijemi krik" autorice Kadife Tahirović koji govori o nasilju u porodici, tačnije nasilju nad ženom. Uvodno predavanje održala je diplomirana socijalna radnica Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće, koja je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u radu sa ženama žrtvama nasilja govorila o ovom problemu. O romanu i svojim utiscima nakon čitanja romana govorila je promotorica Mediha Džakmić.
Autorica Kadifa Tahirović kazala je da je roman napisan po istinitoj priči. "Nijemi krik" sam po sebi kaže već u naslovu sve. Krik ili vrisak asocira na glasno izražavanje sreće ili bola. A ako je taj krik ili vrisak nijemi, znači da je neko u sebi tiho patio, a nije htio ili nije smio da ga čuju ostali u okolini. I glavni lik romana, Alma, je cijeli život u sebi vrištala, odnosno nijemo kričala u sebi, ne želeći da neko sazna za sve što ju je u životu snašlo. Nijemi su krici izlazili iz njene duše, čula ih je samo ona i njena djeca. Ova priča je poruka da nijedna žena, koja je izložena nasilju, ne smije imati pridjev nijemi ni u jednoj rečenici svog života. Mora glasno reći da svi čuju i tako spasiti sebe i svoju djecu, ali i otvoriti oči mnogima sličnih sudbina.
Bila je ovo jedna teška i bolna tema o kojoj se mora govoriti jer nasilje nad ženama ne smije da bude svakodnevna pojava koju će društvo odobravati i koja će ostati iza zatvorenih vrata susjednog stana i neće nas se ticati. Promociju je moderirala Dženana Džakmić-Šabanović.

 

 

 

 
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image