Predavanje "Žena u ramazanu" PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 22.05. Ž.E.O. Kewser organizirala je predavanje o temi "Žena u ramazanu". Gošća predavačica bila je Adna Zulić, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri medžlisu IZ Sarajevo. Ona je u svom izlaganju istakla blagodati mjeseca Ramazana. Tako u prvoj trećini mjeseca ramazana, vjernici osjećaju neku neopisivu radost. To je zapravo istinska milost, koja kod čovjeka budi jedno posebno raspoloženje. Allah dž.š. spusti svoju milost i na taj način da u ljetnim danima kada se ljudi boje kako će ispostiti, On spusti kišu kako bi postačima olakšao.
Druga trećina ramazana je magfiret-oprost, i sve što uradimo od dobra za ta djela će nam Allah opraštati naše grijehe, dok je treća trećina spas od džehenemske vatre. Ramazan je vrijeme koje bi trebali provesti kao pripreme za preostali dio godine.
Posebno se osvrnula na ulogu žene koja kroz svoje brojne uloge; domaćice, majke, odgajateljice, komšinice, nastavnice može steći posebne nagrade u mjesecu ramazanu. Kroz pripremanje iftara, učestvovanjem u mukabelama, brigom o džematu, podučavanjem drugih ona stiče Allahovo dž.š. zadovoljstvo i nagradu.
Jedna od najboljih radnji u ramazanu je učenje Kur'ana. Devet članica Kewsera u proteklih nekoliko mjeseci je uz mentorstvo Nihade Ugljanin a kasnije Alme Kušundžija učilo harfove i sufaru te se pripremilo za učenje u Kur'anu časnom. Ramazanski dani bit će prilika da svoje učenje usavršavaju prateči mukabele i redovnim učenjem Ku'ana. Uz veliku radost sinoć su dobile diplome o uspješno završenom kursu sufare, a konačnu diploma i nagrada je kod Allaha Uzvišenog. Ramazan mubarek olsun!

 

 
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image